• Geweldige comeback Sportclub Bemmel JO17-1 leidt tot fraaie overwinning op goed ESA JO17-1: 4-3

  Sportclub Bemmel heeft gisteren in een spectaculaire wedstrijd met ESA de zege naar zich toe weten te trekken. In een interessante wedstrijd met twee gezichten boog de Bemmelse ploeg een 1-3 achterstand bij rust om in een 4-3 overwinning. Matchwinner was invaller Siviar Koolmees, die in de laatste minuut van de wedstrijd knap de winnende treffer tegen de touwen wist te krijgen na een vrije trap van Rinus Kathmann. De overige doelpunten werden gemaakt door tweemaal Kes Wolswijk en andermaal Rinus Kathmann. Een eerdere ontmoeting in de eerste seizoenshelft eindige ook al in een doelpuntenfestijn. In Arnhem werd het toen 3-3 (Sportclub Bemmel kwam ook toen met 3-1 achter). De ontlading was groot na afloop van de wedstrijd van gisteren, want met deze winstpartij nestelt Sportclub Bemmel zich bij de bovenste plekken in de kampioenspoule van de hoofdklasse. Nadat de eerste competitiewedstrijd van 2020 onfortuinlijk werd verloren van een goed v.v. Dieren (0-1), won Sportclub Bemmel vorige week knap met 1-2 van een fysiek Robur et Velocitas. Ook toen stond Bemmelse ploeg bij rust achter (1-0). Met deze tweede overwinning op rij maakt Sportclub Bemmel volop kans op het bereiken van de bovenste twee plekken die recht geven op promotie naar de vierde divisie. Balans na een drietal gespeelde en uiterst lastige competitiewedstrijden: 6 punten uit 3 wedstrijden. Het niveau in de kampioenspoule van de hoofdklasse is ongelooflijk hoog dit seizoen.

  Voorafgaande de wedstrijd werd gezegd: het is aanhaken of afhaken vandaag. De wind was van invloed op het spel van beide partijen, maar Sportclub Bemmel had gedurende de eerste helft letterlijk én figuurlijk de wind tegen. Dat kwam voornamelijk door de thuisploeg zelf, want er werd getrotseerd in foute passjes en ingewikkelde keuzes aan de bal en met name gedurende de opbouw op eigen helft. Sportclub Bemmel wilt zoals altijd voetballen van achteruit, maar op eigen helft mag er geen balverlies geleden worden en dit gebeurde toch te vaak. De beginfase van de wedstrijd was gelijkwaardig, maar ESA begon beter in de wedstrijd te komen door onzorgvuldigheden van Sportclub Bemmel. Toch kreeg het Bemmelse team een goede kans via Kes Wolswijk, maar hij zag zijn schot over de rechter kruising belanden. Sportclub Bemmel creëerde een aantal corners, maar deze vonden geen succes. Waar Sportclub Bemmel wél zuinig was aan de bal, legde het meteen goede aanvallen op de mat, maar dit was nog onvoldoende voor een ploeg als Sportclub Bemmel. Aan de andere kant had ESA een aantal sterke spelers, vooral op het middenveld en in de aanvalslinie, die gevaar oogsten. Symbolisch voor de eerste helft was dat ESA, door een verkeerde Bemmelse inspeelpass door de as, op voorsprong kon komen na een minuut of 20 te hebben gespeeld. De opgekomen middenvelder kon in alle vrijheid binnenkoppen na een voorzet vanaf de zijkant: 0-1. Sportclub Bemmel ontsnapte vervolgens aan de 0-2, want ESA raakte ook nog de paal. De Bemmelse ploeg gaf bij vlagen redelijk goed druk op de bal (helft tegenstander), maar eenmaal aan de bal wilde het zichtbaar nog niet lukken. Toch werkte Sportclub Bemmel hard en liet het zien wederom over veerkracht te beschikken. Kes Wolswijk onderschepte de bal, zette uitstekend door richting de keeper, omspeelde hem en tikte voor een open doel de 1-1 binnen. Sportclub Bemmel leek beter in de wedstrijd te komen en werd iets nauwkeuriger aan de bal, maar juist op dat moment ging de thuisploeg wederom in de fout. Een Bemmelse ingooi werd naar het centrum gegooid en vervolgens verspeeld, waardoor de middenvelder van ESA een schot uit de tweede lijn kon produceren, die met de wind nog eens extra vaart meekreeg. Deze weergaloze knal belandde in de hoek en keeper Finn Devue was kansloos: 1-2. Dat was een behoorlijke domper, want na de 1-1 leek het tij langzaam te keren in het voordeel van Sportclub Bemmel. Van deze tegenslag kon Sportclub Bemmel zich amper herstellen, want even later kegelde de Arnhemse spits ook nog knap uit de draai de 1-3 binnen. Dat het beter moest in de tweede helft, was 100% duidelijk.

  Sportclub Bemmel verscheen met een tweetal frisse spelers en een tactische verandering aan de aftrap voor de start van de tweede helft. Dat Sportclub Bemmel nooit opgeeft, ondanks welke stand dan ook, was duidelijk te zien, want de thuisploeg ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Invallers Jorn Jeurissen en Alvaro van Aken voorzagen Sportclub Bemmel van nieuw elan en de eerstgenoemde was meteen belangrijk. Jorn Jeurissen ontving de bal in de as en stuurde met een vlijmscherpe steekbal Rinus Kathmann in de diepte weg. Rinus Kathmann werd in zijn kracht gezet, versnelde richting het vijandelijk doel en schoot uiterst fraai en hoog raak: 2-3! Dat was Rinus’ derde treffer in de laatste twee wedstrijden en de assist van Jorn Jeurissen mocht er zijn. Deze goal gaf Sportclub Bemmel nóg meer kracht en drang om doelpunten te maken. De spelers van Sportclub Bemmel moesten diverse keren door ESA-spelers afgestopt worden met overtredingen. Dit leverde veel vrije trappen op, op kansrijke posities rondom Arnhems doelgebied. Sportclub Bemmel was echter niet overtuigend in de uitvoering hiervan. Toch bleek na een uur te hebben gespeeld, een ingedraaide vrije trap van Armin Jacobs de keeper van ESA te lastig, want hij liet los en als een echte spits reageerde aanvoerder Kes Wolswijk razendsnel en tikte hij de bal binnen: 3-3! Dat was doelpunt nummer 2 voor Kes Wolswijk. De comeback van de Bemmelse ploeg was volledig ingezet en we stonden aan het begin van een uiterst spannende slotfase van de wedstrijd. Mart Buurman nam het doel onder vuur vanaf een meter of 18, maar kegelde over en naast. Zo kreeg Sportclub Bemmel meer momenten voor het doel van ESA, maar het vizier stond niet op scherp. De spelers van ESA begonnen steeds meer op elkaar te zeuren en bij vlagen zette de Arnhemse ploeg de harde overtreding in op Bemmelse spelers. Sportclub Bemmel zette uitstekend druk en de opbouw van ESA werd vaak goed gelezen waardoor ballen al hoog op het veld konden worden onderschept. Toch werd ESA ook gevaarlijk: een kopbal bij de tweede paal leek over keeper Finn Devue heen te zeilen, maar met een katachtige reactie pareerde Finn Devue de bal over de lat heen. Geweldige safe. De klok tikte verder en Sportclub Bemmel combineerde prima via de as. Het venijn zat hem voor ESA in de staart, want wederom kreeg Sportclub Bemmel een vrije trap toegekend na de zoveelste overtreding. Rinus Kathmann gooide de bal voor het doel en het was Siviar Koolmees die met zijn kont de bal op het laatste moment kon verlengen. De keeper van ESA stond op het verkeerde been en de 4-3 was een feit! Van 1-3 naar 4-3! Heerlijk! Vlak na deze treffer vond de scheidsrechter het meteen genoeg: einde wedstrijd. Wat een comeback!

  Opstelling Sportclub Bemmel: Finn Devue; Ruben Derksen, Bjørn Spanbroek, Siebe Derksen (41’ Alvaro van Aken), Cas Peters (62' Stijn Alderden); Mart Buurman; Armin Jacobs, Luuk Derksen (41’ Jorn Jeurissen); Robin Boekhoff (48’ Siviar Koolmees), Kes Wolswijk en Rinus Kathmann.

  Wissels: Stijn Alderden, Siviar Koolmees, Jorn Jeurissen en Alvaro van Aken.

  Geblesseerde spelers: Thijmen van Groningen.